Oproepen, opdrachten en berichten voor professionele kunstenaars

Open call: Amsterdam Light Festival 2025/2026

Aankomende winter vindt alweer de 13e editie van het Amsterdam Light Festival plaats in het centrum van onze hoofdstad. Voor editie 14 is vanaf 1 maart tot en met 14 april 2024 de open call geopend voor kunstenaars, architecten en een ieder die een prachtig en origineel concept kan bedenken en uitvoeren voor een lichtkunstwerk. Deze open call is dus niet voor de aankomende winter, maar de winter daarop, van 27 november tot en met 18 januari 2025/2026.

Lees verder

Wil jij leren lesgeven als invaldocent?

Wil jij als kunstenaar jouw kennis en kunde van je eigen vakgebied als invaldocent overbrengen op leerlingen van de basisschool? Maar heb je nog niet alle skills en kennis om nu al voor de klas te staan? Dan hebben wij goed nieuws: op 3 april start bij Lukida de achtdaagse opleiding en kan jij alles leren om als vakdocent voor de klas te staan. Op 6 maart kun je bij Lukida binnenlopen voor meer informatie.

Lees verder

Residentie-masterclass Spacemakers #7

Ben jij een jonge kunstenaar, alweer meer dan een jaar afgestudeerd van de kunstacademie of masteropleiding en heb je weer eens behoefte aan een periode van verdieping? Dan is dit je kans om te investeren in de artistieke ontwikkeling van je beroepspraktijk! De zevende editie van Spacemakers, een kleinschalige masterclass, biedt een intensieve werkperiode aan beeldend kunstenaars die gebruik gaan maken van de audiovisuele archiefcollectie van Beeld & Geluid.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Oproep: Gevelkunstwerk in Rotterdam

Basisschool Het Epos lanceert een Open Oproep in samenwerking met CBK Rotterdam en Droom en Daad. Rotterdamse kunstenaars worden gevraagd een ontwerp in te sturen voor een gevelkunstwerk voor het nieuwe schoolgebouw in Zuidwijk, Rotterdam. Lees meer over deze bijzondere kunstopdracht.

Lees verder

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Met een overvloed aan water of een groot tekort, in de Henriëttewaard, onderdeel van de Zuiderwaterlinie in Den Bosch, is het altijd wat met water. Met aan de ene kant rivieren die buiten hun oevers treden door extreme regenval en aan de andere kant problemen door periodes van droogte. Hoe kunnen we het watersysteem op een nieuwe manier organiseren zodat we antwoord geven op de toekomstige opgaven van de overvloeden en de tekorten aan water?

Lees verder

Open Call Amstelveen En Plein Air!

AmstellandKunst organiseert opzaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei 2024, in samenwerking met het Cobra Museum en Museum JAN, een evenement voor professionele kunstenaars. Door mee te doen met Amstelveen En Plein Air wordt jouw werk geëxposeerd in het Cobra Museum in Amstelveen!

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call: Forever Young

Voor jonge kunstenaars lijkt een kunstenaarsvereniging niet altijd even toegankelijk, terwijl hun oudere beroepsgenoten vaak dat idee hebben bij het begrip ‘open call’. Met Forever Young gaan we deze stigma’s doorbreken. In de Boterhal wordt een lans gebroken voor de jongste én oudere generatie kunstenaars. Dit doen we met een expositie voor onze leden tot en met 35 en vanaf 55 jaar.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call: Kunstproject voor Nieuw Poelveld

Open Call: Totaalconcept Beleefpad Nieuw-Poelveld. Opdracht voor kunst in de openbare ruimte. In opdracht van Gemeente Eijsden-Margraten / team Kunst en Cultuur. De wijk Nieuw Poelveld in Eijsden krijgt een artistieke invulling: een cultureel beleefpad dat de woonwijk verbindt met een wijkpark. Het thema van dit pad is gekozen via een burgerparticipatie traject. Tijdens een aantal gezamenlijke sessies zijn fantastische concepten bedacht. Uiteindelijk is gekozen voor het thema ‘Balans’. Een inspirerend en actueel uitgangspunt!

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call: De Arcade

Eén week samen met andere makers experimenteren op een inspirerende locatie in Noord-Limburg. Tijdens De Arcade krijgen 15 makers uit verschillende disciplines de ruimte om gedurende een week samen te werken, te creëren, te experimenteren en te reflecteren onder leiding van een curator en een dramaturg. Hierbij ligt de nadruk op het artistieke proces en het verbinden van makers. Het doel is om een vruchtbare omgeving te creëren waarin deelnemers vrij kunnen denken, maken en elkaar kunnen inspireren.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call: Folly Art Norg 2024

Folly Art Norg kent in 2024 haar zesde editie, van 28 juli tot en met 25 augustus 2024. 15 folly's zijn er dan te zien die in een wandelroute van 7 kilometer, in het Drentse dorpje Norg en omgeving. Voor wie nog nooit gehoord heeft van een folly: het is een bouwwerk zonder functie, dus geen kerk, huis, vuurtoren of fabriek. Een folly is ongeschikt voor huisvesting of welk conventioneel doel dan ook. Net als in de voorgaande jaren wordt er ook dit keer een open call voor uitgeschreven. De deadline is 29 februari 2024.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Oproep kunstprojecten langs de Airborne wandeltocht

De Airborne Wandeltocht is al sinds 1946 een vast gegeven in september, de Airborne herdenkingsmaand in de gemeente Renkum en Arnhem. Stichting Scarabee organiseert sinds 2009 jaarlijks twee ArtBorne projecten langs de route van deze grootste eendaagse wandeltocht ter wereld. Het doel van deze projecten is om de route te verrijken met kunstprojecten die aansluiten op de herinnering (Slag om Arnhem, 1944) en een hedendaagse visie leveren op het begrip ‘vrijheid’.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call Glass Talent

Met de eerste “Open Cal Glass Talent ' is de Stichting UNexpected Glass op zoek naar talent op het gebied van glas in de kunst. Deze open call wordt georganiseerd ter gelegenheid van de eerste editie van Living the Glass Age en het doel van de stichting UNexpected Glass om afstudeerders en alumni van kunstopleidingen te ondersteunen.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Oproep artist-in-residence Nieuw en Meer

Gelegen in de prachtige omgeving van de Oeverlanden, een park grenzend aan het Nieuwe Meer in Amsterdam, is de artist-in-residence de ideale omgeving voor kunstenaars op het gebied van persoonlijke reflectie en voor uitwisseling en samenwerking met kunstenaars uit onze gemeenschap. Kunstenaarscomplex Nieuw en Meer in Amsterdam heeft in januari en februari een plek vrij om als artist-in-residence gebruikt te worden.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Lukida zoekt kunstenaars als invaldocent

Lijkt het jou wat om met jouw eigen creatieve lesprogramma voor de klas te staan? Lukida is op zoek naar nieuwe vakdocenten In Vlaardingen, (regio) Rotterdam, Lelystad en Twente. Als creatief invaldocent geef je les op verschillende basisscholen. Je maakt zelf je lesprogramma en bepaalt zelf wanneer je werkt. Er werken heel diverse docenten voor ons, maar een ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal bevlogen en willen graag iets van hun vak overbrengen op leerlingen.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call Waag Futurelab: Digital Deal

Zouden we een wereld kunnen bedenken waarin het doel van technologie niet het verbeteren van efficiëntie is, maar het bijdragen aan andere waarden zoals welzijn, veiligheid en plezier? Kunstenaars zijn uitgenodigd om, via een residentie georganiseerd door Waag Futurelab, ons een alternatieve toekomst voor te stellen van AI-robots in de tuinbouw en voedselproductie.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call: Toekomstdenkers

De Toekomst. Moeten we daar überhaupt over nadenken of zullen we de ogen sluiten en lekker achterover zakken in het nu? En als we dan toch voor die toekomst kiezen, hoe doen we dat dan in hemelsnaam? Hoe geef je handen en voeten aan zoiets ongrijpbaars als de toekomst? De verbeelding is een krachtig middel om in te zetten; om houvast te krijgen op scenario’s en mogelijke oplossingen voor opdoemende problemen zoals de klimaatcrisis.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call Gastatelier Vrouw Muskens

Stichting Gastatelier Vrouw Muskens biedt ook komend jaar weer vier kunstenaars de gelegenheid om vijf weken lang te werken in het gastatelier en te verblijven bij GGz-Breburg of stichting Mijzo in Dongen. In de periode van april tot en met juni kan een professionele kunstenaar op deze manier in contact komen met de geestelijke gezondheidszorg en het ateliercomplex van Vrouw Muskens in de voormalige leerlooierij aan de Donge.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Oproep Beeldentuin Cuijk 2024

De Stichting Beeldentuin Cuijk exploiteert in opdracht van de gemeente het beeldenpark op de voormalige Protestantse begraafplaats. De tuin is gelegen in het historisch centrum van Cuijk vlak bij de Maas. In de naaste omgeving staat de Neogotische RK kerk H. Martinus, het archeologisch museum Ceuclum, museum Het Cuijks Archief en diverse culturele panden zoals o.a. Het Pakhuis (galerie, exposities).

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open call: Pictura zoekt kunstenaars met lef

De start van Pictura’s 250-jarig bestaan, 3 t/m 21 januari 2024, staat in het teken van een grootse make-over: in beeld, geluid, licht en performance. Escaleren, projectweken die uitgroeien tot een onvoorspelbare én onvoorstelbare tentoonstelling. Deze open call is voor kunstenaars die het aandurven om een paar dagen op locatie te komen werken in de uitdagende ruimtes van Pictura.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Oproep inschrijving Kunstschouw 2024

De jaarlijkse Kunstschouw op Schouwen-Duiveland is een groot beeldende kunstevenement. Op zo’n 35 locaties tonen rond 175 kunstenaars hun werk aan de vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. De 29e editie van de Kunstschouw wordt van 15 t/m 23 juni 2024 gehouden. Het thema is: BEWEGING

Lees verder

Gezocht: commissieleden ACBK Schiedam

De Gemeente Schiedam zoekt twee enthousiaste adviseurs/commissieleden op het gebied van kunst in de openbare ruimte voor een zittingsperiode van vier jaar. Iemand met een eigen visie op de rol van kunst in de publieke ruimte vanuit een sterke maatschappelijke betrokkenheid. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ACBK) in de gemeente Schiedam adviseert het college van burgemeester en wethouders over beeldende kunst en vormgeving projecten in de openbare ruimte.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open Call: Kunst in de Buitenlucht! 🌳

Het Ireneplein in het Zuid-Limburgse dorp Cadier en Keer wordt omgetoverd tot een kunstzinnige plek, dankzij de wensen van de buurtbewoners. Het thema ‘Ontmoetingsplek voor jong en oud’ is gekozen via burgerparticipatie. Het eindresultaat kan variëren van een kunstwerk tot een interdisciplinaire creatie of een designobject.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Open call: Kunstenaars gezocht voor exposities in het Haute Cultuurhuis

​Kunst bestaat alleen door het oog van de toeschouwer; in het kijken. Er gebeurt iets in én met de kijker. Ze raken geïnspireerd of ze krijgen munitie om na te denken. Dus als jouw kunst ligt opgeslagen in je atelier is dit eeuwig zonde, toch. Verlang jij er naar om je werk te laten zien? Ben jij er klaar voor? Kom dan exposeren in het Haute Cultuurhuis!

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Geef je op voor 'Maker zoekt maker'

'Maker zoekt maker' is een initiatief van de Keep an Eye Foundation, een stichting die jonge kunstenaars in alle mogelijke disciplines ondersteunt. 'Maker zoekt maker' is de matchmaker waarbij kunstenaars gezamenlijk een projectplan indienen om zo samen kans te maken voor €3.500,- aan financiële ondersteuning. De belangrijkste voorwaarde om je op te geven is dat je maximaal vijf jaar geleden bent afgestudeerd aan een Nederlandse kunstopleiding.

Lees verder

Let op: deadline verstreken!

Plannen voor beeldend kunstproject in Amersfoort indienen t/m 24 september 2023

De gemeente Amersfoort verstrekt jaarlijks een opdracht voor een tijdelijk kwalitatief hoogstaand beeldend kunstproject uitgevoerd door professionele kunstenaars. Het project heeft een sterk concept, inspireert en is realiseerbaar. Het zal zichtbaar zijn in Amersfoort in 2024. Het beschikbare budget is € 40.000,- (ex. btw). De opdracht staat open voor tentoonstellingsmakers en kunstenaars van binnen en buiten Amersfoort. Meer informatie en voorwaarden: www.amersfoort.nl/opencall2024

Lees verder

Voor Kunstenaars:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl vind je de meest uiteenlopende oproepen en andere berichten voor professionele kunstenaars en fotografen.

Kunstopdrachten, open calls, inschrijvingen voor exposities, ateliers, artist-in-residences, wedstrijden, prijzen, etc..

separator-div

Voor Opdrachtgevers:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl kunnen opdrachtgevers en overheden hun oproepen kosteloos onder de aandacht brengen bij 9000 professionele kunstenaars.

Oproepen kunnen op verzoek en tegen een geringe vergoeding nog prominenter op deze site en in onze nieuwsbrief onder de aandacht worden gebracht.

Ga naar onze pagina adverteren.

separator-div

Oproepen Voor Kunstenaars werkt samen met het Prikbord van BOK


BOK werkt samen met online Art Gallery ArtleaderActiviteiten van Oproepen voor Kunstenaars worden mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds.