Oproepen, opdrachten en berichten voor professionele kunstenaars

Let op: deadline verstreken!

Garage Rotterdam Prijs voor jonge curatoren

vrijdag 19 augustus 2022

in 2022 bestaat Garage Rotterdam tien jaar. In 10 jaar is de tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de Nederlandse kunstsector en heeft in de afgelopen jaren 40 tentoonstellingen gemaakt in samenwerking met 15 verschillende curatoren en ruim 200 kunstenaars.

In de zomer van 2022 lanceert Garage Rotterdam de Garage Rotterdam Prijs voor jonge curatoren, waarbij de winnaar in het voorjaar van 2023 een tentoonstelling zal maken bij Garage Rotterdam.

Wil jij onder begeleiding van Garage Rotterdam jezelf verder ontwikkelen als curator?

Creëer een concept voor een groepstentoonstelling bij Garage Rotterdam op basis van een zelfgekozen overkoepelend thema waarin je recente ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst meeneemt, en werk uit hoe kunstenaars hier invulling aan geven.

De artistieke leidraad die Garage Rotterdam haar curatoren meegeeft is: hoog niveau (relevant), gelaagd, en visueel intrigerend.

In je concept geef je helder weer hoe de tentoonstelling op meerdere niveaus relevant is. Ook de kunstinhoudelijke achtergrond, de motivatie van de kunstenaarskeuze in context van hun oeuvre en de keuze van de kunstwerken met hun onderlinge samenhang binnen het gekozen thema wordt duidelijk beschreven.

Brandstof

Een tentoonstelling bij Garage Rotterdam wordt altijd aangevuld met Brandstof. Deze verdiepende activiteit wordt door de curator op maat bij iedere tentoonstelling ontwikkeld. De uitdaging is om het thema op een aantrekkelijke manier te verdiepen, zodat een breed publiek zich aangetrokken voelt de activiteit te bezoeken. Neem in je concept ook een opzet voor de invulling van Brandstof op.

Over Garage Rotterdam

Garage Rotterdam is een middelgrote tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Gevestigd op een unieke locatie in het centrum van Rotterdam is een oude Volkswagen Garage in 2011 getransformeerd door architect Remy Meijers tot een 500m2 grote non-profit kunstruimte met koffiebar.

Garage Rotterdam programmeert vier tentoonstellingen per jaar, waarbij lokaal en internationaal talent een podium wordt geboden. De tentoonstellingen zijn thematisch van aard en bevragen vaak maatschappelijke onderwerpen.

Een van de belangrijkste doelstellingen van Garage Rotterdam is werken aan talentontwikkeling. Dit doen we door kansen te bieden aan jonge curatoren. Hierbij is een uitgangspunt dat zij naast gevestigde kunstenaars ook jonge veelbelovende kunstenaars programmeren. De afgelopen 10 jaar heeft Garage Rotterdam samengewerkt met een groot aantal opkomende kunstenaars en curatoren die zich inmiddels in het veld op zeer succesvolle wijze hebben bewezen.

Jury en productiebudget

De jury bestaat uit bestuursleden van Garage Rotterdam. Zij beoordelen de voorstellen op inhoud en uitvoerbaarheid. Uit de voorstellen selecteert de jury drie genomineerden die worden uitgenodigd om hun voorstel aan de jury te presenteren. Tijdens het 10 jarig jubileum van Garage Rotterdam op zaterdag 1 oktober 2022 worden de 3 genomineerden bekend gemaakt.

Degene met het meest vernieuwende, intrigerende en professionele tentoonstellingsvoorstel krijgt de kans zijn/haar/diens concept te realiseren met een productiebudget van € 17,000 excl. BTW voor tentoonstelling en activiteiten. Daarnaast krijgt de gekozen curator een bedrag van € 6.000, - excl. btw als vergoeding. De curatoren worden gestimuleerd om naast dit productiebudget zelf subsidie aan te vragen in het geval sprake is van een speciaal randprogramma

Wie komt in aanmerking?

  • Je hebt meerdere tentoonstellingen gecureerd
  • Je hebt een eigenzinnige visie op recente ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst
  • Je bent 33 jaar of jonger

Vereisten bij de curator

  • Aantoonbare ervaring in het formuleren van tentoonstellingsconcepten
  • Aantoonbare organisatorische ervaring in het realiseren van tentoonstellingen en budgetbeheersing
  • Een coöperatieve en flexibele instelling

Stuur vóór 10 september naar Garage Rotterdam 

  • Een korte bio, portfolio en CV
  • Je voorstel voor een groepstentoonstelling bij Garage Rotterdam en de bijbehorende Brandstof activiteit. Beschrijf je concept en de activiteit in maximaal één A4.
  • Voeg maximaal 2 bladzijden A4 met beeldmateriaal toe van de kunstenaars/kunstwerken die je voor ogen hebt voor de tentoonstelling.

Selectie en productie tentoonstelling

Mocht je geselecteerd worden dan vindt de samenstelling en productie van deze tentoonstelling plaats in het voorjaar van 2023. We verwachten dat je beschikbaar bent voor de voorbereiding (vanaf begin 2023), productie en opbouw van de tentoonstelling. Tijdens de periode van de tentoonstelling (half april tot eind juni/begin juli) vragen we je ook beschikbaar te zijn voor events, rondleidingen en media verzoeken.

Vragen? Mail naar Garage Rotterdam of bel met Hanne Lemson, 010-7370875

Voor Kunstenaars:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl vind je de meest uiteenlopende oproepen en andere berichten voor professionele kunstenaars en fotografen.

Kunstopdrachten, open calls, inschrijvingen voor exposities, ateliers, artist-in-residences, wedstrijden, prijzen, etc..

separator-div

Voor Opdrachtgevers:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl kunnen opdrachtgevers en overheden hun oproepen kosteloos onder de aandacht brengen bij 9000 professionele kunstenaars.

Oproepen kunnen op verzoek en tegen een geringe vergoeding nog prominenter op deze site en in onze nieuwsbrief onder de aandacht worden gebracht.

Ga naar onze pagina adverteren.

separator-div

Oproepen Voor Kunstenaars werkt samen met het Prikbord van BOK


BOK werkt samen met online Art Gallery ArtleaderActiviteiten van Oproepen voor Kunstenaars worden mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds.

Overige oproepen

Open Call: Residentie in Kyoto Japan

Open Call Licht bij Galerie Pouloeuff

Open Call: Als maker actief in Limburg? Ontdek de kracht van digitaal erfgoed in deze onderzoeksresidentie.

Open Call: Grafiekprijs Pim Olivier 2024

Open Call: Designer in Residence

Ballotageronde Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o.

Open Call: Expositieruimte De Tunnel

Open call ‘Bobbi’s Summer School’ bij 38CC

Open call: Amsterdam Light Festival 2025/2026

Wil jij leren lesgeven als invaldocent?

Residentie-masterclass Spacemakers #7

Open Oproep: Gevelkunstwerk in Rotterdam

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Open Call Amstelveen En Plein Air!

Open Call: Forever Young

Open Call: Kunstproject voor Nieuw Poelveld

Open Call: De Arcade

Open Call: Folly Art Norg 2024

Oproep kunstprojecten langs de Airborne wandeltocht

Open Call Glass Talent

Oproep artist-in-residence Nieuw en Meer

Lukida zoekt kunstenaars als invaldocent

Open Call Waag Futurelab: Digital Deal

Open Call: Toekomstdenkers

Open Call Gastatelier Vrouw Muskens