Oproepen, opdrachten en berichten voor professionele kunstenaars

Gezocht: commissieleden ACBK Schiedam

maandag 25 september 2023

De Gemeente Schiedam zoekt twee enthousiaste adviseurs/commissieleden op het gebied van kunst in de openbare ruimte voor een zittingsperiode van vier jaar. Iemand met een eigen visie op de rol van kunst in de publieke ruimte vanuit een sterke maatschappelijke betrokkenheid.

De Adviescommissie Beeldende Kunst (ACBK) in de gemeente Schiedam adviseert het college van burgemeester en wethouders over beeldende kunst en vormgeving projecten in de openbare ruimte. 

Wat ga je doen als adviseur/commissielid ACBK?

Naast de rol als adviseur, ga je als commissielid ACBK meewerken aan de actualisatie en uitvoering van het gemeentelijke beleid voor Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte. Als adviseur kun je ook verbonden zijn aan specifieke beeldende kunstprojecten in de openbare ruimte met als taken de inhoudelijke begeleiding van de kunstenaar en soms ook de uitvoering van coördinerende taken (onder supervisie van de gemeentelijk projectleider).  

De Gemeente Schiedam wil een diverse en inclusieve organisatie zijn. Dat geldt ook voor onze adviescommissies. Bij de samenstelling van de commissie zien wij diversiteit op het gebied van leeftijd, gender, geaardheid, culturele achtergrond, opleiding of beperking als kracht om tot betere adviezen te komen. Twijfel je of je in aanmerking komt? Neem dan telefonisch contact met ons op. 

Functie-eisen

 • Kennis van actuele ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse beeldende kunst en vormgeving, met name op het vlak van kunst in de openbare ruimte;
 • Ervaring met het ontwikkelen en/of begeleiden van kunstopdrachten en kunstprogramma's in het publieke domein;
 • Je kunt begrotingen beoordelen op realiteitswaarde in relatie tot (schets)ontwerpen;
 • Je beschikt over enig technisch inzicht voor het beoordelen van ontwerpen;
 • Toegankelijk en enthousiasmerend kunnen schrijven is een pré;
 • Je maakt makkelijk contact met mensen door alle lagen van de bevolking heen;
 • Je bent praktisch ingesteld en bereid praktische taken uit te voeren zoals het opstellen van opdrachtbrieven, verslaglegging e.d.;
 • Je hebt een eigen visie op kunst in de openbare ruimte;
 • Je hebt inlevingsvermogen en kunt de standpunten van andere mensen begrijpen.

Bijzonderheden

 • Schiedam streeft er naar om de eerste interviews op maandag 6 november tussen 12.00 en 15.00 uur en donderdag 9 november tussen 12.00 en 17.00 uur te voeren. Houd je hier alvast rekening mee?
 • Het kan zijn dat wij na het eerste interview, uiteraard in overleg met jou, referenties opvragen bij je huidige en/of voorgaande werkgever(s).
 • Je hebt geen direct belang bij projecten en werkzaamheden die voortvloeien uit adviezen van de commissie. 

Solliciteren

LET OP: solliciteren kan niet via de sollicitatieknop. Je kunt je cv en motivatiebrief mailen naar Hanna Kiewiet.

Wat biedt Schiedam?

Het betreft een aanstelling van 4 jaar met de mogelijkheid tot verlengen van 2 jaar. Honorering is op basis van vergoeding voor de vergaderingen.  

Het beleid Beeldende Kunst in de Openbare Ruimte in Schiedam

Schiedam heeft beeldende kunst altijd een warm hart toegedragen. De stad kent van oudsher een rijk kunstenaarsklimaat. Ook vanuit het gemeentelijke bestuur is er altijd aandacht geweest voor beeldende kunst en voor kunst in de openbare ruimte in het bijzonder. Beeldende kunst in de openbare ruimte levert een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving, versterkt de identiteit, laat je kunst op onverwachte plekken ervaren. 

Het huidige beleid t.a.v. beeldende kunst is gericht op:

 • Kunst als identiteitsversterker/ -gever, kwaliteitsimpuls (beeldende kunst in de openbare ruimte in de binnenstad en in de wijken);
 • Kunst ter verbetering van de leefbaarheid en vergroten bewustzijn (kunst bijscholen, participatieprojecten, community art);
 • Kunst bij ruimtelijke ontwikkelingen (culturele planologie). 

Gemiddeld levert de gemeente één kunstwerk en één muurschildering per jaar op. De Regeling Adviescommissie Beeldende Kunst Schiedam 2009 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl) is in 2009 vastgesteld en zijn aan actualisatie toe om de veranderingen die betrekking hebben op beeldende kunst in de openbare ruimte een plek te kunnen geven. Dit beleid vormt het kader voor je rol als adviseur, en we willen je dan ook graag meenemen in deze actualisatie. Een overzicht van de kunstwerken in de openbare ruimte is te vinden op de Kunstwacht van Schiedam

Voor Kunstenaars:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl vind je de meest uiteenlopende oproepen en andere berichten voor professionele kunstenaars en fotografen.

Kunstopdrachten, open calls, inschrijvingen voor exposities, ateliers, artist-in-residences, wedstrijden, prijzen, etc..

separator-div

Voor Opdrachtgevers:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl kunnen opdrachtgevers en overheden hun oproepen kosteloos onder de aandacht brengen bij 9000 professionele kunstenaars.

Oproepen kunnen op verzoek en tegen een geringe vergoeding nog prominenter op deze site en in onze nieuwsbrief onder de aandacht worden gebracht.

Ga naar onze pagina adverteren.

separator-div

Oproepen Voor Kunstenaars werkt samen met het Prikbord van BOK


BOK werkt samen met online Art Gallery ArtleaderActiviteiten van Oproepen voor Kunstenaars worden mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds.

Overige oproepen

Open Call: Residentie in Kyoto Japan

Open Call Licht bij Galerie Pouloeuff

Open Call: Als maker actief in Limburg? Ontdek de kracht van digitaal erfgoed in deze onderzoeksresidentie.

Open Call: Grafiekprijs Pim Olivier 2024

Open Call: Designer in Residence

Ballotageronde Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o.

Open Call: Expositieruimte De Tunnel

Open call ‘Bobbi’s Summer School’ bij 38CC

Open call: Amsterdam Light Festival 2025/2026

Wil jij leren lesgeven als invaldocent?

Residentie-masterclass Spacemakers #7

Open Oproep: Gevelkunstwerk in Rotterdam

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Open Call Amstelveen En Plein Air!

Open Call: Forever Young

Open Call: Kunstproject voor Nieuw Poelveld

Open Call: De Arcade

Open Call: Folly Art Norg 2024

Oproep kunstprojecten langs de Airborne wandeltocht

Open Call Glass Talent

Oproep artist-in-residence Nieuw en Meer

Lukida zoekt kunstenaars als invaldocent

Open Call Waag Futurelab: Digital Deal

Open Call: Toekomstdenkers

Open Call Gastatelier Vrouw Muskens