Oproepen, opdrachten en berichten voor professionele kunstenaars

Open Call Galatea Kunstprijs & Expositie

donderdag 17 maart 2022

De Galatea Kunstprijs en De jaarlijkse Galatea tentoonstelling worden georganiseerd voor kunstenaars in Nederland met een migratieverleden,. Kunstenaars die ca. 8 jaar geleden naar ons land zijn gevlucht kunnen zich via een open call hier voor aanmelden.  Daarna wordt er een selectie gemaakt van 8 á 10 kunstenaars die mee kunnen doen aan de expositie. Deze vindt dit jaar plaats in Slot Zeist, en is te zien van 13 mei tot en met 26 juni 2022. De deadline van deze open call is 11 april 2022. 

Voor gevluchte kunstenaars in Nederland
Vrijheid is een voorwaarde voor het maken van kunst. Weinig beroepsgroepen hebben zo te lijden onder onvrijheid als kunstenaars. Onder de honderdduizenden vluchtelingen uit landen als Oekraïne, maar ook Syrië, Irak of Afghanistan bevinden zich veel kunstenaars. In meerdere gevallen hadden zij in hun land van herkomst een grote naam opgebouwd, maar in hun nieuwe thuisland moeten zij altijd weer een nieuw bestaan zien op te bouwen. Om deze kunstenaars een podium te bieden organiseert de Galatea Foundation jaarlijks een tentoonstelling op een prominente locatie.

Locatie: Slot Zeist
De locatie van de jaarlijkse Galatea tentoonstelling wisselt per jaar. Afgelopen jaar was deze tentoonstelling getiteld Nieuw Land-Nieuw Huis georganiseerd in landhuis Oud Amelisweerd bij Utrecht. Volgend jaar zal de tentoonstelling plaatsvinden in het Dordrechts Museum. Dit jaar is de tentoonstelling onder de titel Tot Slot- Vrijheid van 13 mei tot en met 26 juni te zien in Slot Zeist. 

Dit zeventiende-eeuwse slot in de Nederlandse gemeente Zeist werd gebouwd als lustoord van Willem Adriaan van Nassau. Het is nu voor een paar weken een toevluchtsoord voor gevluchte kunstenaars

Galatea Foundation
De Galatea Foundation geeft Nederlandse kunstenaars met een migratieverleden een platform. Op deze manier wordt deze kunstenaars de mogelijkheid geboden te integreren in onze maatschappij en deze te verrijken. De ondersteuning vanuit de Galatea Foundation is erop gericht de kwaliteit van kunst in onze samenleving te bevorderen. 
De Galatea Foundation is opgericht vanuit de  liefde voor kunst en de verwachting nieuwe Nederlanders een kans te kunnen bieden een bestaan als kunstenaar op te bouwen. 

De Galatea Kunstprijs
De Galatea Foundation organiseert elk jaar een tentoonstelling waaraan de uitreiking van de Galatea Kunstprijs aan verbonden is. De afgelopen jaren werd deze prijs gewonnen door de kunstenaars Raafat Ballan, Nawras Nahar (beide in 2019) en Oussama Diab* in 2021. 
Ieder van hen kreeg een geldbedrag tot zijn beschikking ter stimulering van de uitoefening van hun kunstenaarschap. Daarnaast kregen alle deelnemende kunstenaars de mogelijkheid via deze tentoonstellingen hun werk te verkopen. Zo heeft het Dordrechts Museum op de laatste tentoonstelling in Oud Amelisweerd het schilderij ‘Relay’ gekocht van Amjad Hashem**.

Kunst verbindt en gaat voorbij grenzen.
Maar het mooiste resultaat van de jaarlijkse Galatea Tentoonstelling is om te zien dat kunst verbindt en voorbij grenzen gaat. Door de aanwezigheid van kunstenaars bij de expositie krijgen de bezoekers de mogelijkheid hen te ontmoeten en met hen te spreken over hun werk en hun situatie in Nederland.  In combinatie met hun aangrijpende kunstwerken levert dit unieke momenten op. Meer informatie vind je op de site van de Galatea Foundation.

Voor Kunstenaars:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl vind je de meest uiteenlopende oproepen en andere berichten voor professionele kunstenaars en fotografen.

Kunstopdrachten, open calls, inschrijvingen voor exposities, ateliers, artist-in-residences, wedstrijden, prijzen, etc..

separator-div

Voor Opdrachtgevers:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl kunnen opdrachtgevers en overheden hun oproepen kosteloos onder de aandacht brengen bij 9000 professionele kunstenaars.

Oproepen kunnen op verzoek en tegen een geringe vergoeding nog prominenter op deze site en in onze nieuwsbrief onder de aandacht worden gebracht.

Ga naar onze pagina adverteren.

separator-div

Oproepen Voor Kunstenaars werkt samen met het Prikbord van BOK


Activiteiten van Oproepen voor Kunstenaars worden mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds.

Overige oproepen

Open Call voor tentoonstelling Watersnoodmuseum

Oproep: Aanmelding Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o.

Call for artists: paper transformation

Oproep: Inschrijving voor Kunstschouw 2023

Maker zoekt maker. Voor jonge kunstenaars

Oproep: KunstKijk Goeree-Overflakkee

Pakje Kunst Flevoland zoekt nieuwe kunstenaars

Nieuwe site laten bouwen? 50% lening, 50% gift!

Garage Rotterdam Prijs voor jonge curatoren

Call for Concepts! Amsterdam Light Festival

Kunstenaars gezocht voor kunstopdracht Nieuw Calslagen

Open Call voor de Tuinen van Mien Ruys

Open Call voor buitententoonstelling In het begin: een ode aan de natuur

OPEN CALL 2023: plannen voor beeldend kunstproject in Amersfoort

Open Call: Beeld Teun de Jager

Amsterdam Museum zoekt kunstenaars voor 2e editie Refresh Amsterdam

Open Call: Doe mee met Amstelveen En Plein Air

Open Call IN BEELD

Silex Open Call: Pop Up Gift Shop 2022

Open Call Stedelijk Museum Alkmaar ‘Nieuwe Vrijheidsbeelden’

Oproep: Pictoright Steunfonds 2022

Open Call: NFTPRO.ART

Residentie-masterclass Spacemakers 5

Oproep Kunstroute Pijnacker-Nootdorp

Oproep Kunstwerk Leerdam