Oproepen, opdrachten en berichten voor professionele kunstenaars

Open Call Stedelijk Museum Alkmaar ‘Nieuwe Vrijheidsbeelden’

dinsdag 3 mei 2022Het begrip ‘vrijheid’ is rijk aan betekenis. De invulling is voor iedereen anders en wordt ingegeven door de wereld van gisteren, vandaag en morgen. Stedelijk Museum Alkmaar wil een brug slaan tussen heden en verleden. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die zich tijdens de Tachtigjarige oorlog succesvol verzette tegen de belegering van de Spanjaarden. Op 8 oktober 1573 werd het beleg van Alkmaar definitief gestaakt. Het thema ‘vrijheid’ speelt sindsdien een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad en is door de eeuwen op verschillende manieren gevisualiseerd, waarvan een deel ondergebracht is in de stadscollectie.

In een tijd waarin verschillende vrijheden onder druk staan, vragen we ons af hoe de bestaande beeldtraditie uitgebreid zou kunnen worden. Immers, vrijheid 450 jaar geleden heeft een andere betekenis dan vrijheid tegenwoordig. Daarom nodigt Stedelijk Museum Alkmaar kunstenaars uit om hun vrijheidsbeeld in te sturen: Wat betekent vrijheid vandaag de dag? Welke vrijheden zijn het meest waardevol? Kun je vrijheid pas ervaren als je onvrijheid hebt gekend? Welke prijs zijn we bereid te betalen voor onze vrijheid? En bestaat vrijheid wel als deze ten koste gaat van een ander?

Met deze oproep worden kunstenaars gevraagd om een kunstwerk voor te stellen dat een hedendaagse invulling te geven aan het begrip ‘vrijheid’. Er wordt uitgekeken naar persoonlijke invalshoeken, vernieuwende perspectieven en overtuigende vergezichten. De oproep staat open voor uiteenlopende disciplines en de vorm van het kunstwerk is volledig vrij. Wel gaat de voorkeur uit naar een idee waarbij inwoners van Alkmaar in een bepaalde mate bijdragen aan (de totstandkoming van) het kunstwerk of anderszins betrokken zijn.

Drie kunstenaars krijgen de opdracht om een nieuw kunstwerk te maken. Om tot deze selectie te komen, wordt er een Open Call uitgezet. Begin juni maakt Stedelijk Museum Alkmaar op basis van alle inzendingen een voorselectie van maximaal 10 voorstellen. De geselecteerde kunstenaars worden gevraagd om hun voorstel te vertalen naar een schetsontwerp (schets, miniatuur of prototype) dat in oktober dit jaar in de kleine zaal van het museum gepresenteerd wordt. Hiervoor ontvangen de kunstenaars een honorarium van €1000,- en een productiebudget van €500,-. Middels een publieke stemming bepalen de bezoekers van het museum welke drie gepresenteerde schetsontwerpen het meest aanspreken en in het daaropvolgende jaar gerealiseerd gaan worden. Vanuit het museum is curator/projectleider Hélène Webers aangesteld om de kunstenaars te begeleiden in de ontwikkeling van de kunstwerken. Er is een startbudget beschikbaar en in samenspraak met de kunstenaars worden fondsen aangeschreven voor aanvullende financiering.

De drie nieuwe kunstwerken worden gepresenteerd in de grote zaal van het museum in de tentoonstelling ‘Nieuwe Vrijheidsbeelden’ tijdens de viering van 450-jaar Alkmaar Ontzet in 2023. Het streven is om één kunstwerk te verwerven voor de collectie van het museum.

Tijdpad

Deadline Open Call: 15 juni 2022 
Voorselectie (maximaal 10 voorstellen): eind juni 2022 
Presentatie schetsontwerpen en publiek stemt: half september – begin oktober 2022 
Uitkomst stemming en definitieve selectie: begin oktober 2022 
Museum verstrekt opdracht voor 3 nieuwe kunstwerken: eind oktober 2022 
Ontwikkeling nieuwe kunstwerken: november 2022 – september 2023 
Tentoonstelling ‘Nieuwe Vrijheidsbeelden’ met presentatie 3 kunstwerken: oktober 2023

Aanmelden

Is deze oproep iets voor jou? Stuur dan uiterlijk 15 juni onderstaande informatie op als pdf: 

– Informatie aanvrager: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mail, website, geboortedatum, opleiding en eventueel KvK en btw-nummer; 
– Beschrijving kunstwerk (max 1 A4): Wat is het idee? Hoe ziet jouw vrijheidsbeeld eruit? Wat wil je met het kunstwerk zeggen? En op welke wijze worden inwoners van Alkmaar betrokken? Voeg 1 of meerdere schetsen van het voorstel toe;
 – Plan van aanpak (max 1 A4): planning, ontwikkeling, productie en uitvoering;
 – Budget; een globale indicatie van de kosten, vermeld ook jouw honorarium en raadpleeg eventueel de Fair Practice Code;
 – Portfolio (max 6 A4): een selectie relevant werk van de laatste 5 jaar; 
– Curriculum Vitae inclusief artist statement (max 2 A4).

Aanmeldingen kunnen opgestuurd worden naar Hélène Webers

Voor vragen kan er contact opgenomen worden met de Hélène Webers

Lees er ook meer over op: Stedelijk Museum Alkmaar.

Voor Kunstenaars:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl vind je de meest uiteenlopende oproepen en andere berichten voor professionele kunstenaars en fotografen.

Kunstopdrachten, open calls, inschrijvingen voor exposities, ateliers, artist-in-residences, wedstrijden, prijzen, etc..

separator-div

Voor Opdrachtgevers:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl kunnen opdrachtgevers en overheden hun oproepen kosteloos onder de aandacht brengen bij 9000 professionele kunstenaars.

Oproepen kunnen op verzoek en tegen een geringe vergoeding nog prominenter op deze site en in onze nieuwsbrief onder de aandacht worden gebracht.

Ga naar onze pagina adverteren.

separator-div

Oproepen Voor Kunstenaars werkt samen met het Prikbord van BOK


BOK werkt samen met online Art Gallery ArtleaderActiviteiten van Oproepen voor Kunstenaars worden mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds.

Overige oproepen

Open Call: Beelden aan de Hoornse kust 2023

Open Call ManiVesta 2023

Open call: ballotage kunstenaarsvereniging Hoorn e.o.

Stichting Scarabee Artborne zoekt kunstenaars

Kunstenaar gezocht voor kunstopdracht Wijk Schoenmakershoek in Etten-Leur

Open call Prix de Rome Beeldende Kunst 2023

Open Call: Folly Art Norg 2023

Vrouw Muskens Open Call

Oproep: ontwerp een borstbeeld van Ab Wit

Kunstenaars gezocht voor EU project in Eems-Dollard

Oproep Galateaprijs 2023

Open Call Presentatie Volten X

Oproep Beeldentuin Cuijk 2023

Oproep Kunstevenement KUNZfetti 2023

Open Call voor tentoonstelling Watersnoodmuseum

Oproep: Inschrijving voor Kunstschouw 2023

Oproep: Aanmelding Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o.

Call for artists: paper transformation

Maker zoekt maker. Voor jonge kunstenaars

Oproep: KunstKijk Goeree-Overflakkee

Pakje Kunst Flevoland zoekt nieuwe kunstenaars

Nieuwe site laten bouwen? 50% lening, 50% gift!

Garage Rotterdam Prijs voor jonge curatoren

Call for Concepts! Amsterdam Light Festival

Kunstenaars gezocht voor kunstopdracht Nieuw Calslagen