Oproepen, opdrachten en berichten voor professionele kunstenaars

Open oproep kunstproject Parel op het dak

maandag 29 juni 2020

Een parel op het dak dat zowel een kunstobject is als een groene werkruimte met planten en CO2 filtering? Eigenaar Ferweda-Snel van gemeentelijk monument Lange Geldersekade 1-5 te Dordrecht nodigt kunstenaars en ontwerpers uit uiterlijk 19 juli 2020 een beknopte ideeschets in te dienen.

Daaruit kiest een selectiecommissie één tot vijf mensen voor het uitwerken van een betaald schetsontwerp. Cultureel ondernemer Lotti Hesper jaagt dit proces aan namens de eigenaar en in samenwerking met hoofdarchitect Emiel Visser van Stijl Architectuur.

Gemeentelijk monument op prachtlocatie
Het gemeentelijk monument ligt op een prachtlocatie aan het water in Dordrecht, aan de voet van de Grote Kerk, de kop van Voorstraat West en tegenover het brugwachtershuisje waar dichter C. Buddigh' een tijd een werkruimte had. Iedereen die vanuit de Prinsenstraat de binnenstad in gaat komt er langs. Eigenaar Ferweda-Snel:

"Op de begane grond komen mijn schoonouders te wonen en op de verdiepingen komen twee appartementen. Met een kunstwerk op het dak, een groene werkruimte, CO2 filtering en dakterras willen we de omgeving en toekomstige bewoners een parel op het dak bieden. De wat saaie zijgevel mag ook betrokken worden in het kunstwerk. Wie weet past daar wel een gedicht van C. Buddingh'?!"

Concept kunstwerk
Voor het concept voor het kunstwerk is het belangrijk dat het iets doet met de omgeving: de haven, het water, de Grote Kerk en/of historie van de plek. Daarnaast is belangrijk dat het kunstobject aansluit aan bij de plek en de architectuur. Hoofdarchitect Emiel Visser: "Wat ik belangrijk vind voor de plek is dat de stedenbouwkundige ligging van het pand, waarmee het fungeert als focuspunt/uithangbord een goede invulling krijgt met meerwaarde voor de stad.

De aanvullende uitdaging bij deze opgave ligt in het bewerkstelligen van een goede balans tussen kunst en architectuur (het pand)." Bij voorkeur doet het kunstobject iets met het thema duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Het kunstobject is onderhoudsvriendelijk en alleen kunstenaars en ontwerpers uit Nederland kunnen meedoen.

Open oproep
Alle details van de open oproep staan op: Lotti Hesper/Geldersekade. Tot en met 19 juli 2020 kunnen de ideeschetsen ingediend worden. Projectleider Lotti Hesper: "Één tot vijf kunstenaars/ontwerpers gaan een betaald schetsontwerp uitwerken. In september verwachten we die te gaan presenteren bij de Welstand- en Monumentencommissie. Streven is om begin 2021 de parel op het dak daadwerkelijk te bouwen." (categorie: kunstopdrachten).

Voor Kunstenaars:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl vind je de meest uiteenlopende oproepen en andere berichten voor professionele kunstenaars en fotografen.

Kunstopdrachten, open calls, inschrijvingen voor exposities, ateliers, artist-in-residences, wedstrijden, prijzen, etc..

separator-div

Voor Opdrachtgevers:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl kunnen opdrachtgevers en overheden hun oproepen kosteloos onder de aandacht brengen bij 9000 professionele kunstenaars.

Oproepen kunnen op verzoek en tegen een geringe vergoeding nog prominenter op deze site en in onze nieuwsbrief onder de aandacht worden gebracht.

Ga naar onze pagina adverteren.

separator-div

Oproepen Voor Kunstenaars werkt samen met het Prikbord van BOK


Activiteiten van Oproepen voor Kunstenaars worden mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds.

Overige oproepen

Stichting Scarabee zoekt kunstenaars 2021

Open Call: BBA Gallery Artist Prize 2021 (Berlijn)

Open Call: Noorderlicht Fotofestival 2021

Oproep: Beeldend kunstopdracht Zuidelijk Stationsgebied Gouda

Lukida zoekt meer kunstenaars als invaldocent

Design Challenge: Onze energie, Ons landschap

#ArtistSupportPledge: Post en verkoop op Instagram

Kunstenaars gezocht voor herdenkingsmonument

Open Call AiR Helmond kunstenaars uit Nederland

Oproep Beeldentuin Cuijk

Open call M HKA en Van Abbemuseum voor onderzoeksbeurs

Open Call: Cartoonwedstrijd ECC-Kruishoutem

Open Call: de Maker achter de Maker Award

Oproep inschrijving 27e editie Kunstschouw

Open Call: Expositie en werkbijdrage Galerie Noord

Gevraagd: kunstenaars die les willen geven

Open Call AIR Witte Rook Breda

Aanmelding nieuwe leden kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken

Open Call voor Bosch Parade 2021

Open Call voor klimaatadaptief kunstwerk

Oproep: Woest en Bijster 2021

OPEN CALL 2021: plannen voor beeldend kunstproject in Amersfoort indienen t/m 15 september

Ateliers te huur in Zuidoost Amsterdam

Open Call AIR Helmond op Landgoed Leonardus

Pictoright Steunfonds