Oproepen, opdrachten en berichten voor professionele kunstenaars

Let op: deadline verstreken!

Residentie-masterclass Spacemakers #7

vrijdag 9 februari 2024

Ben jij een jonge kunstenaar, alweer meer dan een jaar afgestudeerd van de kunstacademie of masteropleiding en heb je weer eens behoefte aan een periode van verdieping? Dan is dit je kans om te investeren in de artistieke ontwikkeling van je beroepspraktijk! 

De zevende editie van Spacemakers, een kleinschalige masterclass, biedt een intensieve werkperiode aan beeldend kunstenaars die gebruik gaan maken van de audiovisuele archiefcollectie van Beeld & Geluid. De begeleidende kunstenaars Tudor Bratu en Julia Waraksa helpen je verder bij de vraagstellingen binnen je kunstenaarspraktijk. Galerie Pouloeuff zoekt deelnemers uit alle disciplines voor deze residentie-masterclass Spacemakers. Geïnteresseerd? Lees dan verder en meld je aan vóór 12 maart. 
 

Samenwerking Beeld & Geluid

Deze editie van Spacemakers is in samenwerking met Beeld & Geluid. Dit biedt een unieke kans om een van de grootste audiovisuele archiefcollecties ter wereld creatief te kunnen hergebruiken. In de collectie van Beeld & Geluid vind je een schat aan inspiratie: radio- en televisieprogramma's, video(games), documentaire- en natuurfilms, audio- en muziekopnamens, websites en meer. Maar ook andere mediavormen zijn hier te vinden, zoals geschreven pers, politieke prenten en media-gerelateerde objecten. 

Naast gedigitaliseerde materialen zijn er ook een aantal depots met fysieke materialen die gaan over de omroepgeschiedenis. Denk aan oude camera's, audioapparatuur, kabels, maar ook kostuums, decorstukken en de eerste radio's van Nederlandse bodem. Spacemakers nodigt je uit om deze verschillende media te ontdekken en te benutten. 

Oproep voor alle disciplines 

Ondanks dat een archief vaak als collectief geheugen wordt gezien, realiseert men zich steeds meer dat collecties vaak slechts bestaan uit bepaalde perspectieven en verhalen. Beeld & Geluid opent graag de deuren voor kunstenaars die met hun artistieke praktijk reageren op de collectie, diens context en gebreken. Alle vormen van creatief hergebruik worden aangemoedigd; bij het creëren van nieuw werk kan het archiefmateriaal als inspiratie dienen, als onderzoeksmateriaal of als onderdeel van het eindresultaat. Alle disciplines zijn welkom. 

Toegang tot archief

Als deelnemer van Spacemakers ontvang je voorafgaand en tijdens de residentie toegang tot de gehele collectie van Beeld & Geluid, word je onderwezen op het gebied van copyright en licentierechten en wordt er persoonlijke ondersteuning bij het archiefonderzoek geboden. 

De residentieperiode

De residentieperiode loopt van 2 tot en met 27 september. De expositieruimte van Galerie Pouloeuff functioneert tijdens die periode als gezamenlijke werk- en woonruimte. Samen met de andere kunstenaars richt je aan het eind van de werkperiode hier de tentoonstelling in met het werk dat jullie gemaakt hebben tijdens de masterclass. De tentoonstelling vindt plaats van 29 september tot en met 27 oktober. De opening van deze tentoonstelling is op 29 september. Tijdens deze opening hebben jullie de kans om de bezoekers meer te vertellen over het gemaakte werk en over wat jullie geleerd hebben in de werkperiode.

Lees meer over deze open call op de site van Pouloeuff. De deadline is 12 maart 2024.

Voor Kunstenaars:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl vind je de meest uiteenlopende oproepen en andere berichten voor professionele kunstenaars en fotografen.

Kunstopdrachten, open calls, inschrijvingen voor exposities, ateliers, artist-in-residences, wedstrijden, prijzen, etc..

separator-div

Voor Opdrachtgevers:

Op oproepenvoorkunstenaars.nl kunnen opdrachtgevers en overheden hun oproepen kosteloos onder de aandacht brengen bij 9000 professionele kunstenaars.

Oproepen kunnen op verzoek en tegen een geringe vergoeding nog prominenter op deze site en in onze nieuwsbrief onder de aandacht worden gebracht.

Ga naar onze pagina adverteren.

separator-div

Oproepen Voor Kunstenaars werkt samen met het Prikbord van BOK


BOK werkt samen met online Art Gallery ArtleaderActiviteiten van Oproepen voor Kunstenaars worden mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds.

Overige oproepen

Open Call 2025: Kunstproject in Amersfoort.

Open Call: Symbio Kunstprijs 2024

Artist-in-residence bij B32 in Maastricht

Open Call: Winterlicht 2024

Beeldmakers gezocht voor kennisplatform YouToo?!

Open Call Kunstinstallatie Eijsden-Margraten

Oproep voor de Bernardine de Neeve-prijs en expositie

Artist-in-residence Nieuw en Meer

Open Call: WijkMakers gezocht voor Blerickse wijk

Open Call: Residentie in Kyoto Japan

Open Call Licht bij Galerie Pouloeuff

Open Call: Als maker actief in Limburg? Ontdek de kracht van digitaal erfgoed in deze onderzoeksresidentie.

Open Call: Grafiekprijs Pim Olivier 2024

Open Call: Designer in Residence

Ballotageronde Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o.

Open Call: Expositieruimte De Tunnel

Open call ‘Bobbi’s Summer School’ bij 38CC

Open call: Amsterdam Light Festival 2025/2026

Wil jij leren lesgeven als invaldocent?

Residentie-masterclass Spacemakers #7

Open Oproep: Gevelkunstwerk in Rotterdam

Design Challenge: Ondersteboven van Water in de Henriëttewaard

Open Call Amstelveen En Plein Air!

Open Call: Forever Young

Open Call: Kunstproject voor Nieuw Poelveld