Oproepen, opdrachten en berichten voor professionele kunstenaars

Wedstrijd herdenking voor Ieperse burgerslachtoffers WO1

dinsdag 14 juli 2020

Open call voor kunstenaars; Ieper wil met een plaats in de publieke ruimte de burgerslachtoffers van WO I (1914-1918) eren. Anders dan bij militaire slachtoffers is daar nu nog een stuk minder aandacht voor in de destijds ywaar getroffen West-Vlaamse stad.

Het Flanders Fields Museum heeft meer dan 700 burgerdoden geïdentificeerd. Hoe kan je de namen van deze burgerslachtoffers op een orginele én duurzame manier in herinnering brengen? Visueel en toch subtiel?

Wedstrijd voor kunstenaars
Stad Ieper schrijft een wedstrijd uit voor kunstenaars en ontwerpers om met een creatief concept dit vergeten verhaal opnieuw in herinnering te brengen. 

Kunstenaars, vormgevers, ontwerpers...
Kunstenaars, vormgevers, ontwerpers, productontwikkelaars … iedereen mag zijn kans wagen.
De deadline om het voorstel, prototype en een ontwikkelingsgids in te dienen is 14 oktober 2020. 
De opdracht zal toegewezen worden na beoordeling van de inzendingen door een deskundige jury, samengesteld uit leden van de Commissie Kunst in de Openbare Ruimte van de Stad Ieper en het In Flanders Fields Museum. 

Winnende concept
Aan de vooravond van 11 november 2020 zal het winnende concept bekendgemaakt worden. De winnaar of winnares wordt gehonoreerd met een bedrag van 8.000 euro. Zodra het winnende herdenkingsconcept gekend is, kan de uitwerkingsfase beginnen.

Voorwaarden, wedstrijdverloop en meer informatie
Het concept moet origineel zijn, gemakkelijk reproduceerbaar zijn voor elk slachtoffer en in diverse contexten (stedelijk, landelijk; solitair, in groep) toegepast kunnen worden. Het kunstwerk moet ook weersbestendig en vandalismebestendig zijn, met een minimale  levensduur van 20 jaar. Meer informatie vind je op de website van Ieper en bij Pieter Trogh van het Flanders Field Museum.